We leven in een tijd waarin er ongelooflijk veel keuze is in alle dingen die je in het leven nodig hebt. Dit is natuurlijk reuze fijn. Voor ieders specifieke behoefte is er een pasklaar product. Door de geglobaliseerde wereld zijn we verbonden met zo'n beetje de hele wereld. In de supermarkt koop je avocado's uit Equador, mango's uit Australie en kiwi's uit Nieuw-Zeeland. Avocado's hadden wij vroeger nog nooit van gehoord. Tegenwoordig koop ik er iedere week wel een. Wie zijn huisraad onder de loep neemt, zal zien dat het nog erger is. Voor het schrijven van deze blog heb ik dit even gedaan. Mijn laptop komt uit de Verenigde Staten, mijn tv uit Japan en mijn kleren uit Bangladesh. Tot dusver heb ik slechts één product gevonden dat uit Nederland komt. Het salontafeltje dat mijn vader heeft getimmerd.

Besluiteloosheid voor het chipsvak

Ik sta ambivalent tegenover deze ontwikkelingen. Soms maken ze het leven nodeloos ingewikkeld. Ik vind me tegenwoordig geregeld terug voor het chipsvak in de supermarkt. Vroeger had je alleen naturel en paprika. Ik voelde me nooit beperkt in mijn keuze. Tegenwoordig zijn er tientallen smaken en nog iedere week zie ik onbekende zakken in het schap verschijnen. Deze diversiteit heeft mijn leven niet verrijkt. Integendeel. Ik voel me ongemakkelijk bij zoveel keuze. Welke zak ik ook pak, ergens in mijn hoofd sluimert het gevoel dat ik de verkeerde keuze maak. Pak dan gewoon weer naturel of paprika, zou je zeggen, maar zo werkt het niet. De keuzestress heeft zich onvermijdelijk in mijn hersenpan genesteld.

Maatwerk

Op andere momenten ben ik juist heel blij met de nieuwe wereld. Onbeperkte keuzemogelijkheden maken namelijk ook maatwerk mogelijk. Dit vind ik vooral erg prettig bij het kopen van schoenen. Vroeger knelden al mijn schoenen, want er was nooit een maat die precies aansloot op mijn voeten. Tegenwoordig draag ik orthopedische schoenen die heerlijk zitten. Hetzelfde geldt voor pantoffels. Net als bij chips, zijn er ontelbare variaties in pantoffels. Waar ik bij chips ten onder ga aan keuzestress, voel ik me bij het kiezen van pantoffels juist als een vis in het water bij zoveel keuze. Ik wik en weeg, kies kleuren en overleg twijfels met vriendinnen. Als ik naar beneden kijk, zie ik twee prachtige pantoffels. Ze hebben een witte, zachte stof met bloemen in alle kleuren erin verwerkt. Iedere ochtend als ik ze aantrek word ik vanzelf vrolijk. Het zijn de perfecte pantoffels!