25 januari 2022

De puzzelmat in een sportschool, wat kan je ermee?

2 min read

Je ziet ze bij bijna alle sportscholen, de puzzelmat. Maar wat is het nu precies en welke voordelen brengt het met zich mee? Is het alleen leuk voor de sier of is het ook echt functioneel in gebruik? In dit artikel alles over puzzelmatten en waarom je het zou moeten gaan gebruiken tijdens het sporten, in de sportschool, of gewoon thuis.

Waarvoor worden puzzelmatten gebruikt?

Een puzzelmat heeft verschillende functies, maar het voornaamste is dat de mat de vloer en het materiaal beschermt. Zo kan je het bijvoorbeeld neerleggen onder een bankje als je met gewichten traint. Zo voorkom je zowel schade aan de gewichten als de vloer. Dit is de voornaamste reden om gebruik te maken van puzzelmatten, maar het heeft nog meer voordelen. Door op puzzelmatten te trainen voorkom je ook blessures. Hoezo denk je dan? Als het voorkomt dat je per ongeluk een verkeerde beweging maakt en valt dan zorgt een puzzelmat voor extra demping en breekt het de val. Dus aan te raden is om te sporten op een puzzelmat als je niet van blessures houdt, zoals iedereen.

Andere functionaliteiten van puzzelmatten

Nog een reden om puzzelmatten te gaan gebruiken is dat het geluid dempt. Je kent het wel als je gewichten laat vallen op de vloer dat het veel geluid produceert. Niet als je je gewicht laat vallen op een puzzelmat. Het blijft stil en je ziet niet iedereen opeens naar je kijken of het allemaal wel goed gaat.

Waarom zou je moeten kiezen voor een puzzelmat?

Wat zou de reden moeten zijn om te kiezen voor een puzzelmat en niet een andere fitnessvloer? Voornamelijk worden puzzelmatten gekozen voor het gemak. Niets vastlijmen, maar gewoon neerleggen en gaan. Het biedt genoeg grip, krachtige bescherming en is ook nog een stuk goedkoper dan andere fitnessvloeren. De puzzelmat blijft dus goed liggen en schuift niet heen en weer.

Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een puzzelmat?

Er is niet één soort puzzelmat te koop, maar heel veel soorten varianten met elk zo'n zijn verschillen. Waar moet je opletten als je besluit een puzzelmat te kopen? Het belangrijkste aspect is zonder twijfel de afmetingen. Besluit van tevoren bij welke afmetingen je de puzzelmatten wilt hebben en koop daarom uit puzzelmatten die bij het oppervlakte passen. Daarnaast is de dikte belangrijk en sporters gaan meestal uit van 1.2 cm dikte van een puzzelmat. Dit noemt men ook wel de "sweet spot". Tot slot is het materiaal van de puzzelmat belangrijk om te overwegen. Je hebt voornamelijk de keuze tussen schuim en rubber. Schuim is een stuk goedkoper en handig voor als je thuis aan het sporten gaat, en rubber is vooral geschikt voor de professionele fitness ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *