2 december 2021

Drie tips om zweetvoeten te verminderen

2 min read
zweetvoeten

Zweetvoeten. Niet echt het meest geweldige onderwerp, maar wel een onderwerp waar over gepraat moet worden en waar genoeg over te zeggen is! Soms te verhelpen met het dragen van de juiste sokken, zoals bamboesokken van Bamboosa, maar jammer genoeg gaat het niet altijd zo makkelijk. Er is zelfs een medische term voor wanneer het echt een blijvend verschijnsel is! Benieuwd naar de medici erachter en naar wat tips om je te helpen? Deze blog helpt je op weg.

Hoe ontstaan zweetvoeten?

Het hebben van zweetvoeten heeft een medische term, namelijk hyperhidrose. In feite betekent het overmatig zweten. En het omvat niet alleen het overmatig zweten van je voeten, maar ook van je handen of je oksels. Wat de oorzaak van deze vervelende stoornis is, weten we niet precies. Er komt een genetisch component bij kijken, dus je kunt het erven en doorgeven, maar dat legt niet alles uit. Het komt erop neer dat je zweetklieren langer “aan” staan en niet fatsoenlijk of op tijd “stoppen”.

Zweetvoeten verhelpen

Jammer genoeg bestaat er geen pilletje om hyperhidrose te verhelpen. Voor nu kunnen we daar alleen van dromen. Wat je wel kan doen is deze tips implementeren om je leven wat draaglijker te maken wanneer je last hebt van hyperhidrose.

De juiste sokken

Wanneer je hele dikke sokken draagt, worden je voeten sneller warm en gaan ze dus eerder en meer zweten. Dit kun je verminderen door luchtige sokken te dragen. Een voorbeeld van goede en luchtige sokken zijn bamboesokken. Deze zijn dun, ademend en ook nog eens lekker zacht!

Was je voeten elke dag

Wanneer je je voeten niet regelmatig goed schoonmaakt loop je het risico dat er schimmel tussen je tenen gaat groeien. En dat is het laatste wat je wil, natuurlijk! Was je voeten dus uitgebreid. Doe ze twintig minuten in een bak met water, zeep en eventueel zeezout of een bacteriedodend middel. Laat ze lekker weken en droog ze daarna zorgvuldig af. Doe het desnoods meerdere keren per dag als het echt heftig is.

Geef je schoenen rust

Als je de hele dag een bepaald paar schoenen gedragen hebt, is het niet slim om ze de dag erna weer de hele dag te dragen. Gun je schoenen 24 uur rust voordat je ze weer aantrekt. Op die manier is er genoeg tijd voor het vocht om te verdampen. Zo kun je nog meer vieze geurtjes voorkomen.

Hopelijk kunnen deze drie tips je al op de goede weg helpen wat betreft het verminderen van zweetvoeten. mocht het echt heftig zijn of wil je andere routes tot verlichting van de stoornis proberen, dan kun je contact opnemen met de huisarts!