25 januari 2022

Extra ondersteuning nodig tijdens het lopen? Rollators bieden uitkomst

3 min read

Er zijn tal van redenen om voor rollators te kiezen, maar de onderliggende gedachte is altijd verminderde mobiliteit. Er zijn tal van oorzaken waarom iemand een hulpmiddel als een rollator nodig heeft. Sommige mensen hebben last van pijnlijke en stramme kniegewrichten, terwijl andere mensen moeite hebben met het afleggen van langere afstanden of juist bezig zijn met revalideren. Hoe het ook zij: het moment van aanschaf is voor iedereen anders. Eén ding dient in ieder geval gezegd te worden: in tegenstelling tot wat je misschien denkt, zijn rollators lang niet alleen voor mensen op leeftijd. Meestal wordt een hulpmiddel voor bij het lopen voorgeschreven door een zorgprofessionals zoals de huisarts en in sommige gevallen de ergotherapeut.

Lopen met rollators: het blijft een grote stap

Veel mensen zullen best even moeten slikken als ze voor het eerst met een rollator moeten gaan lopen. Juist daarom is acceptatie van groot belang. Iemand moet er eerst vrede mee hebben met rollators te lopen, voor de aanschaf ervan verstandig is. Anders komt deze toch maar ergens in een kast te staan, zonder ooit gebruikt te worden. Voor veel mensen kan de aanschaf van een hulpmiddel bij het lopen het gevoel van waardigheid aanvankelijk aantasten.

Waarom rollators toch heel veel te bieden hebben

Als hulpmiddel is een rollator relatief klein en compact. In elk huishouden kun je er eentje kwijt. Ook kun je met een rollator in principe overal binnen: of dat nu het postkantoor of de supermarkt is. Ga je ergens op bezoek? Dan kun je je rollator gewoon meenemen. Een heel groot voordeel ten opzichte van een scootmobiel of rolstoel, is dat je met rollators stukken eenvoudiger drempeltjes kunt nemen. Hiervoor hoeft geen speciale constructie te hoeven uitgelegd. De rollator biedt het gevoel van veiligheid dat mocht er wat verkeerd bent, je jezelf in ieder geval altijd kunt ondersteunen en opvangen zonder een klap op de stoep te maken.

Blijf even actief als voorheen

Dankzij je rollator blijf je heel gemakkelijk even actief als voorheen. Misschien ben je nog wel actiever dan voorheen. Hoe dat komt? In tegenstelling tot scootmobiel of rolstoel blijf je ‘gewoon’ lopen. Je blijft je spieren gebruiken, waardoor je voorkomt dat je toestand (rap) verergert. Bovendien wordt het een stuk eenvoudiger om erop uit te gaan. Met de flitsende, fraaie en bovenal handige rollators van Podobrace zul je merken dat wandelen weer een pretje is.

Vergoeding van de rollator

Hoewel het eigenlijk wel zou moeten, worden rollators in de meeste gevallen niet meer vergoed door de basiszorgverzekering. Kijk vooral de voorwaarden van je verzekering goed door. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de rollator geheel of gedeeltelijk vergoed wordt via een aanvullende verzekering. Een voordeel van de rollator is wel dat het een eenmalige aankoop is.

Wanneer is een gewenst?

De aankoop van rollators is verstandig als lopen je al een tijdlang minder goed afgaat, of als je na een val of door een bepaalde aandoening minder goed kunt staan. Ben je bang geworden te vallen, bijvoorbeeld omdat dit al eens gebeurd is, of heb je last van je balans, ook dan is een rollator te overwegen. De rollator wordt ook gebruikt ten behoeve van reparatie na een operatie, of bijvoorbeeld als iemand zijn of haar been heeft gebroken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *